Denne hjelpeartikkelen gjelder kun for enkeltpersonforetak.

Når man starter opp et enkeltpersonforetak og er helt fersk i gamet, er det fort gjort å registrere den private bankkontoen i regnskapet sitt. Dette er lov å gjøre - men vil gjøre regnskapsføringen tungvinn og komplisert for deg.

Første tips når du starter et enkeltpersonforetak - skaff deg en bedriftskonto, og hold alle inntekter og utgifter knyttet til foretaket på den bankkontoen!
Det skjer at man ikke får med seg dette og registrerer den private bankkontoen i regnskapet. Denne hjelpeartikkelen er ment for å hjelpe deg med å rydde opp i dette på best mulig måte. Merk at denne vil passe best for deg som kun har en eller få posteringer å rydde opp i. Ved større antall er det anbefalt å snakke med en regnskapsfører.

Sendt faktura og fått innbetalt på privatkontoen

Hvis du har sendt en faktura eller to, og fått betalt pengene inn på den private bankkontoen, kan du rette opp i dette på følgende måte.

Først, slett betalingene på kundefakturaene:
Gå til Salg > Faktura> klikk på redigeringspennen ved siden av fakturaen det gjelder
Klikk på Fjern betaling

Etter at betalingene er fjernet, registrer betalingene som manuelle bilag. Du kan legge alle betalingene i ett bilag, eller opprette ett bilag per betaling.
Gå til Regnskap > Manuelt bilag
Legg inn en god beskrivelse (f.eks. betaling av kundefaktura 1000)
Velg datoen pengene kom inn på kontoen
Legg inn beløpet på begge sider (kredit og debet)
På debet (+) siden, velg konto 1500:kunden som står på fakturaen
På kredit (-) siden, velg konto 2062 Innskudd kontanter
Klikk Opprett bilag når ferdig

Du har nå sikkert lagt merke til at fakturaene du sendte står som ikke oppgjort. Dette kan vi fikse ved å koble betalingsposteringen (det manuelle bilaget) mot kundefakturaen :
Gå til Salg > Kunder > klikk på (...)-knappen ved siden av kunden det gjelder
Klikk på kundereskontro
Huk av ved siden av de to posteringene slik at de går i 0,00 og koble dem sammen. Les mer om lukking av poster her
Når de er lukket mot hverandre, vil du se at kundefakturaen blir oppgjort og koblet mot det manuelle bilaget.

Hvis du har brukt privatkontoen til å sende kundefakturaene, så vil du ikke kunne fjerne bankkontoen i regnskapssystemet. Det du kan gjøre er å legge inn en sluttdato på bankkontoen, som er etter en dato etter den fakturadatoen du brukte på den sist sendte fakturaen.

Legg inn en sluttdato i dette feltet