Mva

Registrer deg i mva-registeret

Vanligvis må du registrere selskapet ditt i mva-registeret om du har solgt for mer enn kr 50 000,- i løpet av de siste 365 dagene. Det er kun varer og tjenester som er avgiftspliktige som teller inn mot dette beløpet. Veldedige og allmennyttige organisasjoner har en annen beløpsgrense.

Vi anbefaler at du sjekker om selskapet ditt må mva-registreres ved å bruke Skatteetatens hjelpeartikkel her eller ta direkte kontakt med Skatteetaten.

Hvor registrerer jeg foretaket mitt?

Søknaden på registrering sender du inn gjennom Altinn. Ler mer om hvor og hvordan du søker her. Du må dokumentere at du har solgt for mer enn kr 50 000,- det siste året. Hent derfor ut kundefakturaene du har sendt det siste året i regnskapssystemet ved å laste ned PDFene enkeltvis eller for en periode via “Innstillinger” > “Eksporter” > “Last ned bilag”.

Det kan kan gå fort eller ta opptil en måned før registreringen blir ferdig behandlet hos Brønnøysundregistrene. Når søknaden er ferdig behandlet, vil du få en bekreftelse på at du har blitt registrert i mva-registeret. Etter at du har mottatt denne bekreftelsen, kan du sette selskapet ditt som mva-registrert i regnskapssystemet.

1. Gå til “Innstillinger” > “Mva”
  2. Klikk “Sett som mva-registrert”

Når du setter selskapet ditt som mva-registrert i regnskapssystemet, kan ikke denne handlingen angres. Vær derfor helt sikker på at dette er det riktige å gjøre for ditt foretak.

Når skal jeg begynne å fakturere med mva?

Når søknaden din godkjennes, vil du motta et dokument som presiserer fra når du skal fakturere med mva. Ofte vil det innebære at du etterfakturerer for mva fra og med fakturaen som gjorde at du havnet over beløpsgrensen på kr 50 000,-. Les mer om hvordan du etterfakturer mva her.

Noen vil ha behov for hjelp med overgangen fra å ikke være mva-pliktig til å bli mva-pliktig. Snakk med en regnskapsfører hvis du er usikker.